Like for a lot of people, February seems to have won over me : after one week of fighting against the headache, I think a virus stoke back yesterday, when I didn't except it. I feel dizzy and my head is so heavy I wonder how it stands up on my neck, so no wonder my time out of the office is spent… in my bed, and not in the kitchen! However, since it’s already been one week, I thought I could make you wait with some chocolate.
The recipe is quite basic, a one-bowl chocolate cake, and simply upgraded with some candied orange peels. It tastes like orangettes, but with the smooth texture of a chocolate fondant. Like a bonbon, worthwhile of a party, but less time consuming…
So, a quick note for a quick recipe, but this cake will quickly disappear too!
So, a quick note for a quick recipe, but this cake will quickly disappear too!
Orangette Chocolate cake
2 oz. candied orange peels
1 ½ stick butter
2/3 cup sugar
3 large eggs
5.5 oz. bittersweet chocolate
1/3 cup flour
Decoration (optional)
2 oz. bittersweet chocolate
1 oz. candied orange peels
Preheat oven to 375° F, and butter an 8-inch round cake pan.
Finely chop the candied orange peels.
Beat the butter with the orange until creamy, about 3 minutes. Add the sugar, then add the eggs one by one, stirring well after each addition.
Melt chocolate in a double boiler or in the microwave and add to the butter-egg mixture. Whisk well before adding the flour.
Pour batter into the buttered cake pan and bake for approximately 25 minutes, or until the center of the cake looks set and the top is crackled.
Let the cake cool in its pan on a rack for 10 minutes; then carefully turn the cake out of the pan and revert it, so that the crackly side is facing upward. Allow to cool completely. The cake will deflate slightly as it cools.
If you wish so, you can glaze the cake with melted chocolate and pieces of candied orange peels as in the picture.
Gâteau au chocolat façon orangette
50 g d’écorces d’oranges confites
150g de beurre à température ambiante
120g de sucre
3 œufs
150g de chocolat
40g de farine
Décoration (facultative)
50g de chocolat noir
25g d’écorces d’oranges confites
Préchauffez le four à 180°.
Hachez les écorces d’oranges.
Crémez le beurre avec les écorces d’orange en battant pendant plusieurs minutes. Ajoutez ensuite le sucre, puis les œufs, un à un, en battant après chaque addition.
Faites fondre le chocolat dans une casserole au bain marie, ou dans le micro-ondes (ajoutez 1 cuillère à soupe d’eau et faites fondre sur une puissance de 500W max).
Ajoutez le chocolat fondu et fouettez jusqu’à obtenir un mélange homogène, puis rajoutez la farine, sans trop mélanger cette fois.
Versez votre préparation dans un moule à manqué beurré et fariné, et faites cuire 25 minutes. Laissez refroidir avant de démouler.
Si vous le souhaitez, vous pouvez glacer le gâteau avec du chocolat fondu et le décorer de morceaux d’oranges confites.
Pour tempérer le chocolat simplement, je ne mets que la moitié du chocolat dans un bain marie. Dès que le chocolat est fondu (et donc à environ 55°), je le retire du feu, et je rajoute le reste des carrés. Il suffit de mélanger à la cuillère jusqu’à ce que tout soit fondu (ce rajout a fait baisser la température).
2 oz. candied orange peels
1 ½ stick butter
2/3 cup sugar
3 large eggs
5.5 oz. bittersweet chocolate
1/3 cup flour
Decoration (optional)
2 oz. bittersweet chocolate
1 oz. candied orange peels
Preheat oven to 375° F, and butter an 8-inch round cake pan.
Finely chop the candied orange peels.
Beat the butter with the orange until creamy, about 3 minutes. Add the sugar, then add the eggs one by one, stirring well after each addition.
Melt chocolate in a double boiler or in the microwave and add to the butter-egg mixture. Whisk well before adding the flour.
Pour batter into the buttered cake pan and bake for approximately 25 minutes, or until the center of the cake looks set and the top is crackled.
Let the cake cool in its pan on a rack for 10 minutes; then carefully turn the cake out of the pan and revert it, so that the crackly side is facing upward. Allow to cool completely. The cake will deflate slightly as it cools.
If you wish so, you can glaze the cake with melted chocolate and pieces of candied orange peels as in the picture.
Gâteau au chocolat façon orangette
50 g d’écorces d’oranges confites
150g de beurre à température ambiante
120g de sucre
3 œufs
150g de chocolat
40g de farine
Décoration (facultative)
50g de chocolat noir
25g d’écorces d’oranges confites
Préchauffez le four à 180°.
Hachez les écorces d’oranges.
Crémez le beurre avec les écorces d’orange en battant pendant plusieurs minutes. Ajoutez ensuite le sucre, puis les œufs, un à un, en battant après chaque addition.
Faites fondre le chocolat dans une casserole au bain marie, ou dans le micro-ondes (ajoutez 1 cuillère à soupe d’eau et faites fondre sur une puissance de 500W max).
Ajoutez le chocolat fondu et fouettez jusqu’à obtenir un mélange homogène, puis rajoutez la farine, sans trop mélanger cette fois.
Versez votre préparation dans un moule à manqué beurré et fariné, et faites cuire 25 minutes. Laissez refroidir avant de démouler.
Si vous le souhaitez, vous pouvez glacer le gâteau avec du chocolat fondu et le décorer de morceaux d’oranges confites.
Pour tempérer le chocolat simplement, je ne mets que la moitié du chocolat dans un bain marie. Dès que le chocolat est fondu (et donc à environ 55°), je le retire du feu, et je rajoute le reste des carrés. Il suffit de mélanger à la cuillère jusqu’à ce que tout soit fondu (ce rajout a fait baisser la température).
2 commentaires:
j'aime pas trop les mélanges fruit / chocolat, mais il n'y a pas l'air d'y avoir trop d'oranges.
a tester ! ca a l'air simple en plus
Orange et chocolat, j'avoue que je préfère dissocié, mais je mange tout quand même (j'suis pas difficile)
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